T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mersin'de Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Çalıştay Toplantısı Gerçekleştirildi...

Yayın Tarihi : 4.07.2018

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2013 yılından bu yana Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında ülkemizdeki her birilin ayrı ayrı Biyolojik Çeşitliliği ortaya çıkartılmaya çalışılmaktadır. VII. Bölge Müdürlüğü - Mersin Şube Müdürlüğünce 2016 yılı içerisinde Mersin İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesiyle Mersin il sınırları içerisinde kalan1/25.000 ölçekli paftaların en az %10 u kadarı araştırılarak toplamda 141paftada gerek flora gerekse fauna türleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Projeyle ilgili olarak, 3 Temmuz 2018 tarihinde Mersin Vali Yardımcısı Sayın Abdullah ŞAHİN başkanlığında, Bölge Müdürümüz Sayın Mehmet Sıddık KILINÇER ve Mersin Şube Müdürü Sayın Ömer ARSLAN ev sahipliğinde çalıştay yapılmıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanlarının yanı sıra Hatay, Adana, Osmaniye ve Kayseri illerinden de konusunda uzman kişiler katılım sağlamışlardır.

Çalıştayda Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Öğretim Üyeleri, Mersin Üniversitesi Erdemli ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürlüğü Öğretim Üyeleri, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı Öğretim Üyeleri ve birçok kamu kurum ve kuruluşları bir araya gelmiştir. 
Proje kapsamında izlenmesi önerilen Yılan Balığı türü için Erdemli ilçesi sınırları içerisinde yer alan Lamas Deresinde arazi çalışması yapıldı. İç Su Balıkları Uzmanı Selda ÖZTÜRK tarafından elektro şokla türler yakalanarak izleme teknikleri konusunda bilgilendirme yapıldı. 
Ardından Aydıncık ilçesi mevkiinde yer alan Büyük Ada, Küçük Ada ve Yılanlı Ada gezilerek adada yaşayan nadir türlerden olan Ada Martısı ile ilgili olarak Ornitolog Süreyya İSFENDİYAROĞLU ve Erdemli ODTÜ öğretim üyelerinden Korhan ÖZKAN detaylı bilgilendirme yapılmıştır.
Tarsus ilçesi sınırları içerisinde yer alan Dipsiz Lagünü Ulusal Öneme Haiz Sulak Alanında; mersinin endemik türlerinden olan Kum Dikeni ve alanın önemli bitki türleriyle ilgili olarak Botanik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet İLCİM bilgilendirmelerde bulundu. Aynı alanda projede izlenmesi önerilen amfibi türlerinden olan Şeritli Semender hakkında Çift Yaşar Uzmanı Dr. Mert KARIŞ ve sürüngen türlerinden olan Nil Kaplumbağası hakkında Sürüngen Uzmanı Batuhan Yakın YAMAN bilgilendirme yapıldı.
Bu projede tespit edilen nadir, endemik, hassas türlerin izlenmesi, hassas habitatların önerilmesi ve korunması amacıyla 4 ve 5 Temmuz 2018 tarihlerinde arazi ortamları gezilerek fotokapan teknikleri, yerinde izleme ve koruma yöntemleri her bir uzman öğretim üyeleri tarafınca anlatılmıştır.